May 25, 2014

PUISI SANGKA-SANGKA

PUISI SANGKA-SANGKA

👋Manusia hari ini suka sangka-sangka

Ada sangka baik

Ada sangka buruk

😇Orang beribadah disangka riak

😏Orang rileks disangka malas

👔Orang berpakaian baru disangka menunjuk

👾Orang berpakaian buruk disangka hina

🍕Orang makan banyak disangka pelahap

Orang makan sedikit disangka diet

😆Orang yang senyum disangka mengejek

😔Orang yang masam disangka merajuk

💬Orang berbincang disangka mengumpat

😶Orang yang diam disangka menyendiri

💄Orang yang menawan disangka menggoda

😃Orang yang ceria disangka mengada

😯Orang yang bertanya disangka menyibuk

Hakikatnya...

Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah

Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa

Mana tahu yang berbincang itu memberi pendapat

Mana tahu yang diam itu kerana beribadah

Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya

Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya

Mana tahu yang bertanya itu perihatin orangnya

Justeru….

Sesuatu perkara yang kita lihat

Jangan suka sangka-sangka

Sikap sangka-sangka akan memusnahkan jiwa

Kerap sangka-sangka mengundang celaka

Jangan terlalu bersangka-sangka

Jauhi sikap sangka-sangka

"يأيها الذين ءامنوا اجتنبوا كثيرا من الظن إن بعض الظن إثم.."
"Wahai org2 yg beriman jauhilah kamu semua kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa.."
(AlHujurat:12)



May 20, 2014

Parenting


Artikel ni nanie dapat dari fb. Saje nak share kat sini untuk semua dan juga untuk diri sendiri sebagai rujukan di masa akan datang.

-------------------------------------------------------------***-------------------------------------------------------------
I received this from a friend and thought it is worth sharing though with slight modifications. 

'Here is a list of things you need to teach your
child(ren) at early age:

1: Warn your girl child never to sit on anyone's laps no matter the situation including
uncles.

2: Avoid getting dressed in front of your child once he/she is 2 years old. Learn to excuse them or yourself.

3. Never allow any adult refer to your child as 'my wife' or 'my husband'

4. Whenever your child goes out to play with friends make sure you look for a way to find
out what kind of play they do, because young people now sexually abuse themselves.

5. Never force your child to visit any adult he or she is not comfortable with and also be observant if your child
becomes too fond of a particular adult.

6. Once a very lively child suddenly becomes withdrawn you may need to patiently
ask lots of questions from your child. 

7. Carefully educate your grown ups about the right values of sex . If you
don't, the society will teach them the wrong values.

8: It is always advisable you go through any new Material like cartoons you just bought for them before they start seeing it themselves.

9. Ensure you activate parental controls on your cable networks and advice your friends especially those your child(ren) visit(s) often.

10. Teach your 3 year olds how to wash their private parts properly and warn them never to allow anyone touch those areas and that
includes you (remember, charity begins from home
and with you).

11: Blacklist some materials/associates you think could threaten the sanity of your child (this includes music, movies and even friends and families).

12. Let your child(ren) understand the value of standing out of the
crowd.

13: Once your child complains about a
particular person, don't keep quiet about it. Take
up the case and show them you can defend them.

Remember, we are either parents or parents-to-
be.

--
With You Forever...
Team "Rajnikant V/s CID Jokes"
---------------------------------------------------***-------------------------------------------------------

May 11, 2014

Allah Segalanya




Bila rasa sunyi.. Ingatlah Allah
Bila rasa sedih.. Menangislah pada Allah
Bila rasa penat.. Mengeluhlah pada Allah
Bila rasa terbeban.. Mengadulah pada Allah
Bila perlukan teman.. Berbicaralah dengan Allah
Bila ada perancangan.. Rancanglah dengan Allah
Bila ada rahsia.. Berceritalah dengan Allah
Bila ada impian.. Berkongsilah dengan Allah
Bila rasa rindu.. Ingatlah Allah
Bila rasa lemah.. Pohonlah kekuatan daripada Allah
Bila rasa gelap.. Mintalah petunjuk dari Allah
Bila rasa tenang.. Terseyumlah pada Allah
Bila rasa gembira.. Bersyukurlah dengan Allah






Sentap

Assalamualaikum :)

Saje la kan nak citer satu alkisah ni...

Alkisahnya, kat ofis baru ni, ofis nanie kat tingkat satu, surau pulak ada di basement. Lift cuma ada kat ground floor je. So hari-hari bila nak ke surau, nanie turun guna lift dari tingkat satu sampai ke ground floor je. Pastu kena la guna tangga untuk turun setingkat lagi.

Untuk orang yang ada masalah lutut macam nanie ni, ofkos la setingkat tu pun akan beri kesan pada sendi kan. Nak dijadikan cerita, hari tu, pukul 5.30pm, nanie macam biasa guna lift untuk turun ke surau, sekali bila lift terbuka, penuh. Tapi muat je untuk sorang lagi, so nanie pun mencelah jelah kan.

Tiba-tiba bila tutup je pintu lift tu, terdengar suara di belakang.... "Tingkat satu je pun..."
Pastu ada suara lain pulak yang menyambung..... "Biarlah... dia nak naik lift..."
Kedua-duanya dengan nada yang sinis ye..
Nanie?? Senyum jelah :)

So, sejak hari tu, nanie lebih banyak menggunakan tangga je bila nak turun ke surau ataupuu keluar lunch or balik kerja.

Pada nanie la kan, kalau kita taktau apa masalah seseorang tu, adalah lebih molek kalau kita diamkan diri je.. tak payah la nak sindir2 orang. Tak semua orang macam kita.. Kita taktau mungkin individu yang kita sindir tu ada masalah kesihatan ke, atau mungkin mengandung ke kan...Hmmm...

Tu jelah nak citer :P