October 31, 2013

Simple Nutella Cupcake


Nanie ni ada satu habit tau... habit di mana kalau kebosanan je, mesti nak baking. Selalu jadi bila malam la.. Dah habis dinner segala bagai... Pastu tiba-tiba rasa boring yang amat sangat sampai bad mood. Kalau jadi macam tu, mesti Mr.Judge akan ajak keluar jalan-jalan. Tapi nanie taknak sebab dah lewat malam, nak g jalan-jalan kat mana lagi kan dengan budak kecik lagi... So masa tu la nanie akan mula keluarkan tepung, telur, gula, mangkuk besar dan pemukul. Tu je bahan asas untuk semua jenis kek kan.. Dan nanie akan selalu pastikan bahan-bahan asas ni sentiasa ada di rumah :)

So malam tu, nanie terfikir nak buat Nutella cupcake since kalau beli, punya la ciput je diorang letak nutella tu kan...

Nanie guna resipi simple turun temurun dari mak :).

Sukatan ikut cawan. Senang!
Boleh apply untuk kebanyakkan kek. InsyaAllah menjadi :)

1 cawan gula
1 cawan butter
2 cawan tepung
4 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla

Ye.. Tu je... :)

Kaedahnya:

Pukul gula dan butter sampai kembang
Masukkan telur satu per satu
Masukkan tepung & serbuk penaik sedikit demi sedikit. (supaya tak berterbangan nanti)
Masukkan esen vanilla.

Ye... memang simple je kan... Now, anyone can bake a cake :) Poyo. Hehehe



Tuangkan ke dalam acuan. Nanie letak banyak sangat time ni sebab nak bakar sekali harung je, malas nak bakar 2-3 round.
Akibatnya.... masa tengah bakar tu, kek jadi melimpah ruah dengan jayanya... heheh


Tada... dah siap... bila dah masak kek tu, keluarkan dari oven dan letak la topping nutella sebanyak mana yang kita nak.. Siap!


3 biji in a row nanie makan.. Nyummm...

Macam mana nanie tau cupcake ni menjadi dan sedap? Bila Mr.Judge sambar terus cupcake pertama yang nanie sapu nutella.. Pastu tengah-tengah sapu lagi, dia datang sambar lagi satu.. Hehe..
Esok tu pulak, dia tanya "Mana cupcake yang nanie masak semalam tu?"
Sorry yanggg... dah habis dahhhhh... :P




2 comments:

umifariswafiq said...

dapnyeeee! bgs nanie ni :)

Nanie Khairani said...

Boleh la untuk kepuasan tekak sendiri fiza.. Nanti cuba la.. :)