October 31, 2013

Simple Nutella Cupcake


Nanie ni ada satu habit tau... habit di mana kalau kebosanan je, mesti nak baking. Selalu jadi bila malam la.. Dah habis dinner segala bagai... Pastu tiba-tiba rasa boring yang amat sangat sampai bad mood. Kalau jadi macam tu, mesti Mr.Judge akan ajak keluar jalan-jalan. Tapi nanie taknak sebab dah lewat malam, nak g jalan-jalan kat mana lagi kan dengan budak kecik lagi... So masa tu la nanie akan mula keluarkan tepung, telur, gula, mangkuk besar dan pemukul. Tu je bahan asas untuk semua jenis kek kan.. Dan nanie akan selalu pastikan bahan-bahan asas ni sentiasa ada di rumah :)

So malam tu, nanie terfikir nak buat Nutella cupcake since kalau beli, punya la ciput je diorang letak nutella tu kan...

Nanie guna resipi simple turun temurun dari mak :).

Sukatan ikut cawan. Senang!
Boleh apply untuk kebanyakkan kek. InsyaAllah menjadi :)

1 cawan gula
1 cawan butter
2 cawan tepung
4 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla

Ye.. Tu je... :)

Kaedahnya:

Pukul gula dan butter sampai kembang
Masukkan telur satu per satu
Masukkan tepung & serbuk penaik sedikit demi sedikit. (supaya tak berterbangan nanti)
Masukkan esen vanilla.

Ye... memang simple je kan... Now, anyone can bake a cake :) Poyo. Hehehe



Tuangkan ke dalam acuan. Nanie letak banyak sangat time ni sebab nak bakar sekali harung je, malas nak bakar 2-3 round.
Akibatnya.... masa tengah bakar tu, kek jadi melimpah ruah dengan jayanya... heheh


Tada... dah siap... bila dah masak kek tu, keluarkan dari oven dan letak la topping nutella sebanyak mana yang kita nak.. Siap!


3 biji in a row nanie makan.. Nyummm...

Macam mana nanie tau cupcake ni menjadi dan sedap? Bila Mr.Judge sambar terus cupcake pertama yang nanie sapu nutella.. Pastu tengah-tengah sapu lagi, dia datang sambar lagi satu.. Hehe..
Esok tu pulak, dia tanya "Mana cupcake yang nanie masak semalam tu?"
Sorry yanggg... dah habis dahhhhh... :P




October 23, 2013

Sabarlah... Dan Bertahanlah...

Memang inilah yang kadang kala nanie kena dengar sekarang ni.
InsyaAllah...
Mudah-mudahan Allah berikan kekuatan dalam diri ini untuk terus beristiqomah untuk terus berubah ke arah yang lebih baik.
(^_^)




October 11, 2013

Happy 3rd Birthday Shaza Humaira

Hari ni, 11 October 2013, genaplah usia anak gadis ku 3 tahun.

Happy Birthday Humaira. Mommy loves you so much! Semoga Humaira membesar menjadi anak yang solehah, mentaati Allah dan juga mommy and abah.



Humaira - Seorang kakak yang penyayang :)






Masa ni baru-baru belajar berjalan


On her 1st birthday celebration 


On her 2nd birthday celebration 


having her 1st haircut at salon 


Genap 2 tahun usia Humaira ketika ini


Yang kecik tu pun nak enter-frame jugak ye :)



Allah sent me a gift once
A gift that filled my existence with love, joy and happiness
That gift was everything
That gift was YOU
Happy 3rd Birthday my beautiful girl
Shaza Humaira



p.s: Esok cuti, mommy and abah nak bawak humaira and aisyah to KLCC... Kita tengok big fish ok ;)


October 04, 2013

Humaira Selfie Photoshoot

Ni la kerja dia bila dapat iPhone mommy...
Ambil gambar sendiri guna camera depan :P


Dari sape la Humaira belajar ni ye.. :D









October 03, 2013

Cantik Lah Selalu

Masa bujang dulu, nanie selalu berangan bila dah jadi mak-mak nanti, nak pakai lawa-lawa je selalu. Nak jadi seorang ibu yang elegant. Wahhhhh gitew... Selalu amazed pada wanita-wanita yang nani juma=pa kat shopping mall, bergaya dan cantik, dan bawak anak-anak.

Bila lahirkan humaira, nanie jadi seorang yang sangat simple (actually nanie jadi simple bila mula bekerja lagi. Malas sangat rasanya nak bersiap lama-lama.

Then lepas lahirkan Aisyah pulak, nanie jadi minat semula dengan fashion. Dah jadi rajin semula untuk bergaya :)

Pastu tadi, bila bermesra-mesra dengan pakcik google, nanie terjumpa artikel ni... Good things to read and memberikan semangat pada sesiapa yang teringinnnn sangat nak bergaya tapi malas/malu/takde idea :)

So why dress up? Here are 25 good reasons.

* Because life’s too short to blend in. Don’t settle for average.
* Because you’re only young once. You’re way more gorgeous than you know & have a fabulous body you’ll one day look back on and wish you had! Take advantage now and show off how fabulous you can be.
* Because fashion is a method of self expression. What are you trying to say?
* Because you never know who you’ll run into. Brad Pitt at the grocery store? Hey, stranger things have happened.
* Because it obviously annoys some people (like the guy who asks why YOU are so dressed up). The fact that it annoys them so much is all the more reason to keep doing it.
* Because you never know, there’s always a chance you could get snapped by The Sartorialist (or maybe the girls over at Street Spotted)!
* Because you deserve to look your best at all times.
* Because you’ll never improve your sense of style if your default look is “I give up”. Yes, that was a Seinfeld reference. But it’s true!
* Because dressing up helps you weed out friends who don’t love you for you. If they have a problem with the way you dress, they’re not the kind of friends you want around.
* Because cute clothes and accessories are a great conversation starter. Wear something fabulous and people will ask you where you got it.
* Because parties aren’t the only time to celebrate.
* Because that fabulous party dress in your closet cost too much to only be worn once. Remember cost per wear?
* Because it’s fun!
* Because even if you live in an “unstylish” city & are scared to dress up, cities don’t become stylish without someone going first. I know it sounds cheesy, but be the change you want to see in the world. Everyone else can follow your fabulous lead.
* Because dressing up helps you make fashion mistakes and get past them. Mistakes happen to everyone and that’s how you learn what not to do – get them out of the way now!
* Because it’s a test of your confidence. Dressing unconventionally forces you to develop the self-assurance necessary to stand out from everyone else.
* Because fashion is one of the rare instances where art comes alive. What artistic statement do you want to make?
* Because if you’ve got it (great style, killer confidence, amazing legs), it’s just wrong not to flaunt it.
* Because someday when you have a 9-5 corporate job and are required to wear business suits, you’re going to miss the freedom of dress you had in college. Experiment now! There’s no better time.
* Because glamour isn’t only reserved for the rich and famous, even though maybe they’d like you to believe it is.
* Because if conspiracy theorists are to be believed, the world might end on 12/31/2012 – that’s only 1211 days from now! Even though we all worried about Y2K too, why not be on the safe side? Don’t spend the theoretical 1211 days you have left in sweats.
* Because Carrie Bradshaw would not approve of your sweatpants and UGG boots. You can do better than that. And deep down, you know I’m right.
* Because dressing well means you don’t have to do your hair at all – you’ll have that ultra fabulous, slightly disheveled Kate Moss look.
* Because nothing beats the rush you feel when you look in the mirror and LOVE what you see.
* Because you want to. That’s the only reason that matters.



October 01, 2013

Haluuuu....

Masih lagi bersiaran dari Melaka Bandaraya Bersejarah.. Hehe

Aisyah ni seorang yang morning person tau.. Hari-hari bangun awal teman mommy bersiap.. Pastu akan lentok je kat mommy taknak lepas. Cair mommy tau..










Gambar pagi tadi sebelum mommy berangkat ke Melaka... Rindunya....