May 17, 2013

It's Been A While

Isnin hari tu, 13hb May 2013, genap lah usia Aisyah Hanie 5 bulan. Dan bermakna genap jugak lah sebulan Aisyah menyusu dengan susu formula sepenuhnya. Sayu je hati ni rasa.
Ada sehari tu, Tiba-tiba bangun pagi, badan Aisyah panas sikit. Dia asyik mengerang je time tido. Sedih tengok. Dalam hati berkata-kata, kalau menyusu badan ni, mesti cepat lega dia... Hmmm... Masa tu baru seminggu Aisyah minum susu formula, so kitorang taknak bagi EBM nanie yang masih tersimpan tu. Takut dia confused pulak nanti. Akhirnya letak cool fever je. Alhamdulillah demam nya tak lama and tak severe. Kejap je, lepas tengah hari tu dah beransur pulih. By night, dah sihat balik dah. Good girl mommy ^_^.

Ye, dalam freezer memang ada lagi stok EBM yang nanie perah dulu. tak banyak pun, ada lagi dalam berapa belas oz je... Dalam 3oz x 5 pack. Sayang nak guna sebab tu lah susu yang terakhir nanie kali ni. Huhuhu
Semalam try bagi jugak 3oz. Aisyah minum ok je. Dia macam tak perasan je susu apa yang dia minum. Main telan je. Hehehe... Aisyah ni, susu apa pun dia minum je, as long as puting botol tu kena MAM. Puting lain taknak, jangan harap la dia nak minum susu.

Jadi SAHM ni memang teramat lah banyak nya kerja nak kena buat. Makin banyak kerja yang dibuat, makin banyak lagi yang pending. Haishhh.... Memang tak pernah habis lah. Padahal bukan semua kerja rumah tu nanie yang buat. Certain kerja especially yang berat2, Mr Judge yang buatkan.. Main task nanie hanyalah masak and jaga anak2 je... Yang lain tak buat pun takpe kata Mr Judge.. Hahahha yolah tu kan.. Bistu kalau rumah semak, takkan nak dibiar je kan... kena la kemas.
Pastu kalau baju kotor berlonggok2 penuh bakul takkan nak biar jugak kan? Kena la cuci... Kang segala jenis bakteria datnag berkampung kat situ pulak.
Dah basuh baju kena la keluar jemur, pastu dah jemur kena kutip pulak then takkan nak biar yang dah kering tu dalam bakul je.. Nanti biar lama2 hilang bau softlan dia.. dah tak best! hehehe... So, lipat la pulak baju2 tu and simpan2 dalam almari masing2 pulak...

Mangkuk pinggan dalam sinki takkan nak biar je kan.. Nanti kuman membiak pulak dalam sinki tu.. Eiiii kotor la pinggan mangkuk semua tu.. So kena cuci. pastu dah cuci pinggan mangkuk, sinki and kabinet dapur tu takkan sanggup nak tengok terbiar je, penuh dengan minyak tumis segala bagai... So lap2 lah sikit...

Haishhhh... see? Nampak kan... Banyak sebenarnya keje umah ni... Bak kata sape ntah dalam citer P.Ramlee dulu2 tu... "selagi belum tutup mata, kerja... kerja..kerja.." Hahaha...

Tapi apapun, walau penat macam mana pun, rasa best sebab satu kepuasan dapat sediakan makanan sendiri untuk family. Dapat jaga anak2 sendiri, dapat sabun sendiri badan anak2... Puas nanie menggosok badan diorang hari2. Hahahha... Kalau kulit tu diperbuat dari besi or tiles, memang berkilat lah kulit diorang.. Hehhee... Kulit mak nya je yang tak berkilat, sebab tak sempat nak jaga diri sendiri.. :P

apa laaaa cik puan nanie ni melalut kan petang2 macam ni... Hehehe... Dah laa... Daaa....


3 comments:

umifariswafiq said...

hehehe suke dgr nanie melalut..fiza pn kdg2 mcm tu hehehe.. tula, mmg byk kje kite ni, kalo keje, penat kt keje, smbng penat kt umah.. xde masa nk rehat.. nanie 2 org anak lg la kan.. next time blh bt entry pengalaman dah ade 2 org anak :)

ashra said...

kan nanie kan..
gitulah kehidupan housewife

mmg kata hubby tak pe..kemudian leh buta..
kita ni tak tahan tengok sepah ke,baju berlonggok tak lipat..tapi nak buat semua dalam satu hari pun tak daya..buat buat pun,tak abes..ada je sambungannya..

hehe..sabar je lakan.sementara nak besarkan anak anak ni..hehe

Nanie Khairani said...

Hehehe... sejak jadi housewife ni, nanie dah jadi seorang yang suka melalut a.k.a berleter plak tau fiza :)

Betul tu ash, Kerja rumah ni, makin dibuat, makin banyak plak rasanya. Hehehe.. apapun, kena banyak bersabar kan :)