April 17, 2013

Mengeringkan Susu Badan

Sabtu lepas, 13 April 2013 adalah genap umur Aisyah 4 bulan. Dan hari tu jugak lah Nanie start berhenti menyusukan dia. Sebelah siang, dia still menyusu lagi then bila malam, nanie start makan ubat untuk mengeringkan susu. And once dah start makan ubat tu, there's no turning back! Memang dah tak boleh bagi Aisyah menyusu lagi dah. Perasaan? Sangat sedih dan rasa bersalah. Huhuhu. Baru 4 bulan kan.. Mana laaa nak sampai hati stop terus breastfeed dia. Hmmm

Alkisahnya, after 1 month struggling dengan sakit nanie tu, pain killer and antibiotic pun dah habis, bukan nya makin lega sakit, malah yang sebelah lagi pun get infected jugak. Worse la kan sebab dua2 belah dah sakit. Saturday morning tu, ada follow up lagi dengan Dr Sujatha kat KPJ Selangor. Doctor check and cakap it's getting better. She can't see why i'm still in pain. An she said, maybe it's just my mindset who said the pain is still there but actually not. Oh!

Pernah sekali tu nanie terlampau sakit sampai jadi macam histeria. Hempas kaca, cuci pinggan mangkuk pun hempas2 je. Tiap2 malam tido meletakkan ice pack untuk mengurangkan sakit. Takkan lah itu semua hanya mindset?

After deep thinking and discussion with family, semua advice stop je breastfeed.

Alhamdulillah everything went soooo well for Aisyah. Dia boleh terima susu formula dengan mudah nya tanpa banyak ragam. Nanie bagi dia susu Isomil, susu soya. And guna puting susu MAM. Semua ni ikut naluri seorang ibu. Sebelum ni pernah try susu Anmum tapi Aisyah reject. Memang dia sanggup berlapar separuh hari. Puting pun sama. Dah try macam2. Avent, tommie tippie, NUK etc. Bila bagi MAM je, terus dia terima. Alhamdulillah

However, it's not so easy for me. Bila berhenti secara mengejut macam ni, masyaAllah, nanie mengalami bengkak susu yang sangat teruk. Doctor tak bagi perah sebab nanti ianya hanya akan merangsangkan lagi production susu. So biar jelah. Isnin, nanie takleh nak bangun pagi sebab terlalu sakit, so i decided to go to clinic. Mintak ubat kurangkan bengkak and pain killer. Hari ni dah masuk hari ke 4 and boleh nampak progress nya sangat lah slow. Masih bengkak lagi.

So my advice for others and for my future self juga, kalau nak stop susu tu, berhenti lah secara perlahan2 dulu. At least stry it a few weeks earlier. Biar production tu kurang sedikit then baru lah stop sepenuhnya. Kalau tak, memang akan mengalami bengkak yang sangat teruk.

9 comments:

ashra said...

tak pe nanie.bukan mudah kan melalui semuanya.ikutlah kemampuan nanie.

kita telah cuba yang terbaikkan.tamau sesedih lagi k?

umi faris said...

cian nye nanie..sbr eh.. fiza xde plak pengalaman macam tu.. tp fiza phm memang sgt sedih klo terpaksa nk stop fully bf anak... fiza pnh rase mcm mane bengkak susu sampai demam, sakit sgt kan?

sabar ye dear, ujian dari Nya, mgkin ade hikmah dari NYA

alhamdulillah baby blh terima susu formula.. :)

Leya Faizal said...

penah alami bengkak susu yang teruk. Demam terus..rasa nak mengelupor ada. hazabbb

Nanie Khairani said...

Thanks to all my dearest friends :)

Alhamdulillah i'm getting better now.. berkat doa kawan2 jugak kan :)

Betul tu ash, fiza n leya.. sakit bengkka susu ni memang sangat sakit kan.. hanya orang yg pernah lalui je yang tahu macam mana rasa dia kan..

Anonymous said...

Dear nanie..akak mengalami benda yg sma nanie rasa..anak akak dah 5 org..semua camtu...setiap sejam atau selepas mkn atau minum kna pam susu..klu tidak mmg bengkak..sakitnya hanya Allah SWT yang tahu..penat, x cukup tido, stress semua akak alami..hingga takut nk minum atau mkn..sekali pam dpt 9 oz...bayangkan lah ( pam sejam sekali tu)...last hubby suruh amik ubat stop susu..tambahan pula akak kerja..mmg x bule nk buat keja klu asyik mengepam susu...

alza emelza said...

So klu nk keringkn susu dada tak boleh pam ke? N biarkn bengkak tak pe ke susu tu bengkak. ..??

Anonymous said...

sye lagi stress . anak dah 6 bulan brhnti menyusu.tapi susu still ade . dah ambil ubat berhenti susu . tetap jugak tak berhenti -_-

Hidayah Mastura said...

Salam...tmpng tanya..mane nak dapatkan ubat untuk stop kan susu. Bnyk pergi klinik xbenarkan saya stop kan susu. Bengkak mmg tetap bngkak

Hidayah Mastura said...

Salam...tmpng tanya..mane nak dapatkan ubat untuk stop kan susu. Bnyk pergi klinik xbenarkan saya stop kan susu. Bengkak mmg tetap bngkak