October 31, 2012

Hukum Menyambut Halloween Bagi Umat Islam

Assalamualaikum...

Tahun ni kan, tak tahu kenapa, nanie rasa cam ramai sangat orang Islam yang menyambut perayaan halloween ni secara terbuka atau terang-terangan. Tahun-tahun lepas pun ada jugak tapi tak sebanyak tahun ni. Ke nanie je yang baru nak prihatin bab ni? Hmmm...

Setahu nanie la kan, halloween ni adalah perayaan penganut agama kristian sempena dengan roh orang yang dah meninggal. Nanie pun actually takde la arif sangat pasal perayaan ni.. Even tak pernah amik tau pun selama ni. Cuma bila pergi mana-mana pun, ada je orang melayu/Islam yang excited nak sambut, tergerak pulak hati ni nak menggugel tentang hukum menyambut halloween ni.

Berdasarkan apa yang nanie jumpa kat internet, ini yang nanie jumpa:



"budaya dan amalan meraikan Halloween adalah DILARANG SAMA SEKALI oleh agama Islam. Ini adalah kerana perayaan tersebut mengandungi unsur-unsur ritual dan kepercayaan agama Kristian"

- sumber daripada dakwah.org -



So... Baik tak payah laa sambut hari halloween ni ye saudara-saudaraku...

2 comments:

MarliaMarble said...

dtgfollow blog sis..=D
minta2 takdelah orang islam sambut halloween ni..isk3..

Nanie Khairani said...

Thanks dear... :)

Ada je sebenarnya muslim yang sambut halloween ni... :(