May 15, 2012

My Pregnancy Journal #2 : Tips Mengurangkan Loya

Assalamualaikum...

Alhamdulillah sekarang nanie dah masuk 10 minggu. so far baby ok (kot). Hehehe..
Cumanya morning sickness kali ni agak teruk sikit compared to previous pregnancy. Masa ngandungkan Humaira dulu rasa tak lah seteruk ni kot.. Kali ni boleh dikatakan muntah-muntah dari pagi sampai la ke malam. Apa yang masuk semua keluar balik. T_T

Akibat tak tahan dah kan, sampai lembik badan dibuatnya, Nanie pun ada la meng'google' sikit2 tentang tips atau petua untuk at least kalau tak dapat nak hilangkan terus, dapat mengurangkan morning sickness ni sikit pun jadi laa...

So Nanie terjumpa laa kat satu blog ni..blog Zahirian. Akak dalam blog ni ada mencadangkan minum air 100 Plus. So Nanie pun try laa petua ni. Alhamdulillah so far so good. Daripada asyik muntah je sepanjang hari, sekarang ni ada laa dalam 3-4 kali je muntah. 

Gambar kat bawah ni adalah tiga benda yang wajib sentiasa ada dengan Nanie. Air 100 Plus, Doublemint chewing gum dan jugak asam cina. Whenever rasa loya je, cepat-cepat grab benda-benda ni untuk hilangkan kejap rasa loya tu. So kalau tengah drive tu, kira sempat laa tangguhkan muntah tu sampai ke rumah atau office. :)




My must have bekalan




4 comments:

Leya Faizal said...

Tahniah nani!!! Humaira akan ada kawan la nti. Nanti lalui la pengalaman kakak jeleskan adik. :)

Nanie Khairani said...

Tenkiu leya.. hadoiii jeles2 ni yg tak best ni.. harap2 diorang dapat la berkawan dengan baik kan...

Anonymous said...

100 plus tu ada buang gas dia tak? Biasanya kita akan goncang2 dulu bagi buang gas, baru minum.

-maanick-

Nanie Khairani said...

Hi maa...

Kk selalu tambah air kosong sikit bagi kurang gas and kurang gula..
Macam portion 50-50 ke..