December 12, 2012

12.12.12: Today is the Day

Huahuahua... Today is the day.

Hari ni genap 40 weeks. Petang nanti ada final (hopefully) checkup with dr. Norleen. Harap-harap ada la progress eh baby.

December 06, 2012

My Pregnancy Journal #8: It's 40 Weeks Now!

Hai...

Hari ni dah masuk minggu ke 40 dah. Baby bila nak keluar ni? Mommy dah tak sabar tau!

Sabtu lepas ada checkup dengan Dr.Norleen kat DEMC and alhamdulillah, doctor scan and tengok baby dah pusing. Kepala dah ke bawah. Tapi belum enggaged lagi. So doctor cakap next checkup is on 12/12/12 (the due date) datang checkup dulu, tengok macam mana then baru kita decide. *sigh

Masa before gi DEMC tu bukan main lagi kitorang ni haaa. Siap dah plan nak cakap ngan doctor untuk induce on the 12/12/12 Sekali bila doctor cakap macam tu, iye kan je.. Hehe..
Lagipun on that date, dah ramai yang booked untuk bersalin. Ada yang induce and ada yang c-zer. Even Dr.Norleen sendiri pun ada 3 orang patients dia yang akan bersalin hari tu. so kitorang taknaklah berebut2 date tu. bukan apa, nanti takut doktor kelam kabut pulak kan. Then tak dapat layanan yang memuaskan pastu bising2 plak :P

Hari tu jugak, ada buat CTG untuk tengok graf heartbeat baby and also contraction. Alhamdulillah everything was normal. Contraction belum ada lagi. 😁

Oh ya, hari tu jugak, nanie kena cucuk. Huaaaa sakit okeh! Doktor cucuk booster untuk kancing gigi. Dah laa masa doktor tengah cucuk kat lengan tu, Humaira berdiri betul2 depan nanie sebab courious nak tau. So dengan senyuman yang terpaksa rela tu, kena laa buat2 tak sakit and rileks je... Padahal hadoiiii hanya tuhan je yang tahu sakit giler okeh!
Akibatnya??? Esok tu terus demam 2 hari.. Hahahaharu betul. But sibaik awal2 lagi doktor dah bagi MC 5 hari from monday to friday. Macam tau2 je kan. Perasaan??? Of course laaa heaven giler rasa dapat mc banyak hari. 😜






November 20, 2012

My Pregnancy Journal #7: The Gender is Revealed!

Hai.. hai.. hai..

Hari sabtu lepas, Nanie ada checkup lagi dekat DEMC dengan gynae kesayanganku itewww.. :) Sape lagi kalau bukan Dr. Norleen. Doktor yang lemah lembut, friendly dan funny tu.. Hehehe...

Ermmm... Kalau ikut scan ultrasound yang dibuat oleh Dr. Norleen, saiz baby baru 34 weeks. Berat pun 2.11kg. Kalau ikut date period, sepatutnya sekarang ni Nanie dah 37weeks dah. And based on scan tu, EDD pun berubah laa.. Jadi 28hb December. Wuaaaa... Jauh lagi perjalanan tu... *sigh.... Orang dah laa dah  malas nak datang kerja dah ni... Apapun, Sabtu depan ada lagi checkup, hope boleh discuss dengan doktor tentang labor planning ni. Nanie dah tak sabar dah ni nak jumpa baby. Hehehe...

Haaaa... Masa checkup yang lepas tu kan, doktor cuma bagi 80% of confirmation je tentang gender baby kan. So, pada Sabtu yang lepas, doktor dah bagi 100% confirmation. Hehe... InsyaAllah nanti Humaira akan  ada geng nanti. Hehehe...
So petang tu, lepas checkup and rehat-rehat kat rumah MIL, kitorang pun keluar laa ke Plaza Alam Sentral untuk beli barang baby. Since dah confirm gender kan, senang la sikit nak shopping.. Weeeee bestnya. Tapi tak banyak mana pun yang beli. Beli yang basic je dulu. Cam baju 3-4 helai, towel, blanket, barut sikit, pampers, mandian baby etc. Dan si soon-to-be kakak tu pun tak ketinggalan jugak. Masuk je The Store, terus dia nampak baju minnie mouse. And diluar kesedaran kitorang, dia dah bukak dress yang tengah pakai tu sebab nak test baju minnie mouse tu. Haissshhh.. Last2 dapat la jugak sepasang baju tidur minnie mouse untuk dia. Humaira tersangat lah obses dengan minnie mouse sekarang ni. ^_^

Pastu, hari Ahad tu pulak, tak g mana-mana, lepak rumah je... Nanie pun start sort out balik baju Humaira masa kecik-kecik dulu. Mana yang still elok, kumpul-kumpul then basuh. Nanti si adik boleh pakai balik. Sebab bukan nya lama pun Humaira pakai dulu. Ada yang pakai sekali dua je, and even ada yang tak sempat pakai langsung. Sayang la kan nak buang gitu je. Dannnnnn si soon-to-be kakak tu pun tak kurang sibuk jugak. Hehe.. Semua baju yang ada gambar minnie mouse semua dia nak pakai balik walaupun dah kecik sangat, tak muat. Hadoiiiii.. Masa tu baru kitorang realize, yang pengaruh minnie mouse memang dah ada sejak dia kecik lagi. :P



November 12, 2012

My Pregnancy Journal #6: It's 36 Weeks


Alhamdulillah... Dah masuk minggu ke 36, dah cukup 9 bulan. So from now onwards, tinggal menghitung hari jelah. Tak tau laa kali ni macam mana pulak experience nya kan. Harap-harap segalanya berjalan dengan lancar dan semuanya selamat. Kawan-kawan semua tolong la doakan nanie juga ye... :)

Bila dah hujung-hujung ni, mood kerja pun ntah ke mana perginya.. Hehe.. Tambahan pula, minggu ni best kan? Kerja sehari cuti sehari. Then kerja lagi sehari cuti lagi sehari pulak. Wallahh.. Heaven. Office pun senyap sunyi je sebab ada yang sambung cuti. Nanie dah takleh cuti lagi dah alkisahnya. My annual leave dah habis. Phewww... Sabar- sabar... Tak lama dah kan. Pastu cuti lamaaaaaa sangat... Weehuuuu... :)

Baby sangat aktif. Perut pun asyik keras and braxton hicks je. Bila kena serang dengan contraction tu, sakitnyaaa... Pedih sangat rasa. And setiap kali sakit tu jugak la, mr. Judge akan tanya "dah nak kena g hospital ke?"
Hehehe comel je. Belom lagi laa.. :p
And mentang-mentang laa ni 2nd pregnancy, kitorang macam rileks je.. Apa pun tak prepare lagi. Barang baby satu pun tak beli lagi. Beg untuk ke hospital pun tak prepare lagi. Haishhhh. Apa nak jadi ni?! Nama baby pun belom pilih lagi.. Ish ish ish..


November 10, 2012

Cuti-cuti di Genting Highlands

Yuhuuuu.... Cerita lama baru nak share... Hehehe...

About 3 weeks ago (or maybe 4 weeks ago :P) we had a short family trip to Genting Highlands. The whole in-laws family. We stayed for 2 days and 1 night at 2 bedrooms apartment, Awana Hotel & Resorts.
The best part is, this time, we brought all the foods from home. Hehehe...

And the tak best part is, since all the menantu is pregnant, so not much we cam ride up there. Jalan-jalan cuti mata jelah...

Layan pic jelah eh.. :)

Humaira with her cousin. Suka tengok pic ni :)

Love balloon yang Mr clown bagi :)

Keletihan. Cian anak mommy kan..

Naik ni jelah yang boleh.. mak buyong katakan.. :)


Naik antique car




Konon dia la yang drive kan :)


Haaa... Nak g mana tu?
Waiting for her balloon



Eh.. sape yang nak balloon ni? Mommy ke Humaira? ^_^



November 09, 2012

Some Quotes for This Coming Weekend

Today is Friday.. Yeayyyy... Happy weekend everybody. May all of us have the blast weeken ever... Muaahhhh <3

November 03, 2012

What is your name?




Mommy: what is your name?
Humaira: caja
Mommy: shaza what?
Humaira: caja aya
Mommy: binti?
Humaira: inti akim!
Mommy: binti what?(buat-buat tak dengar)
Humaira: inti abah.


October 31, 2012

Hukum Menyambut Halloween Bagi Umat Islam

Assalamualaikum...

Tahun ni kan, tak tahu kenapa, nanie rasa cam ramai sangat orang Islam yang menyambut perayaan halloween ni secara terbuka atau terang-terangan. Tahun-tahun lepas pun ada jugak tapi tak sebanyak tahun ni. Ke nanie je yang baru nak prihatin bab ni? Hmmm...

Setahu nanie la kan, halloween ni adalah perayaan penganut agama kristian sempena dengan roh orang yang dah meninggal. Nanie pun actually takde la arif sangat pasal perayaan ni.. Even tak pernah amik tau pun selama ni. Cuma bila pergi mana-mana pun, ada je orang melayu/Islam yang excited nak sambut, tergerak pulak hati ni nak menggugel tentang hukum menyambut halloween ni.

Berdasarkan apa yang nanie jumpa kat internet, ini yang nanie jumpa:



"budaya dan amalan meraikan Halloween adalah DILARANG SAMA SEKALI oleh agama Islam. Ini adalah kerana perayaan tersebut mengandungi unsur-unsur ritual dan kepercayaan agama Kristian"

- sumber daripada dakwah.org -



So... Baik tak payah laa sambut hari halloween ni ye saudara-saudaraku...

October 29, 2012

AidilAdha, Family Day & Ketiadaan Mak

Assalamualaikum...

Rasanya masih belum terlewat lagi kan untuk nanie ucapkan selamat hari raya aidilahda kepada semua. :)

Raya haji tahun ni sedih dalam kegembiraan sikit. Huhuhu... Sedih sebab tak dapat balik Penang and beraya bersama-sama family kat sana. Tapi nanie gembira sebab akhirnya hajat mak untuk ke tanah suci kesampaian jua. Alhamdulillah bersyukur sangat-sangat kepada Allah swt kerana mengizinkan mak menjadi tetamu Allah di tanah suci Mekah al mukarramah. A day before raya hari tu, mak ada call... Mak pesan jangan call mak in this few days sebab dia busy. Hahaha brutal kan mak nanie tu... Dah laa masa sampai sana diam je, tak call and tak sampai kan sebarang khabar berita. Sekali bila call, pesan jangan call dia.. Alalalala comel laa mak ni <3 .="." love="love" mak...="mak..." p="p" you="you">InsyaAllah kami semua di sini sentiasa doakan agar mak sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik agar mak dapat menjalani ibadah haji dengan baik dan mendapat haji yang mabrur. Aminnn...

On the first day raya haji, kitorang balik shah alam je.. tu pun kejap je sebab semua family MIL nak balik ke Melaka pulak untuk family day. Kitorang tak join family day kat melaka sebab rasa letih balik Penang minggu lepas still belum hilang lagi. Ditambah pula nanie asyik rasa contraction je.
So lepas solat jumaat, kitorang terus ke KL pulak, to see our new bundle of joy. Baby Ilham, anak lelaki ketiga my BIL. Alololo comel sangat. Ermmm... baby memang la comel kan? Hihihi... Baby Ilham ni siang dia asyik tidoooo je... Malam karang baru lah start shift dia untuk berjaga pulak... Huhuhu...

Petang balik dari KL, perut rasa keras sangat sampai takleh nak nafas. Tapi malam tu boleh lagi keluar ke Jusco untuk makan. Hehehe... Elok sampai je Jusco, nanie rasa contraction dan juga lain macam kat perut. Erk??? apekah?? Dah nak bersalin ke? ntah laaa... kitorang tak g check kat klinik pun.. tapi rasa pergerakan baby kat bawahhhhh sangat seolah-olah baby dah engaged. Tapi nanie confused sikit sebab masa ngandungkan Humaira dulu takde pulak rasa macam ni semua. Even Braxton  Hikcs pun rasa sikit-sikit je time dah hujung-hujung pregnancy. Hmmm

Tapi yang bestnya, keesokan paginya, bangun tido, rasa  badan macam OK pulak.. terus kitoeang decided untuk balik melaka and join family day. Hahahha... Buat surprise kat semua orang. Family day ni first time dianjurkan. Ramai yang join. seratus lebih jugak la rasanya. Siap ada games, hadiah, makan-makan etc. Dapat la jumpa sanak saudara belah in-laws yang selama ni tak pernah jumpa. Even ada family yang turun dari India, Sabah,Penang etc. Wahhhh family bonding yang begitu kuat! Hopefully event macam ni boleh laa diadakan setiap tahun... :P

Oklah.. mata dah ngantuk... Kena tido awal sebab esok ada checkup with Dr.Norleen at DEMC. Bestttt! tak sabar nak jumpa Dr kesayangan ku itewww... Hehehehe...


October 15, 2012

Pabila Kredibiliti Seorang Ibu/Isteri Diuji

Wahahaha tajuk tak boleh blah kan... Apa lah sangat kredibiliti tu ye... Ye o o je tau.. :P

Alkisahnya minggu lepas, di tengah-tengah minggu tu, dapur nanie dah kehabisan lauk basah.. Ayam, ikan, udang semua habis. Dah habisnya pun tengah-tengah minggu, mana laa nak pergi ke pasar untuk beli stok baru kan.. Selalunya pergi pasar on weekend je.. Weekdays sibuk dengan kerja je...
Dan nak dijadikan ceritanya pulak, minggu lepas tersangatlah letih untuk nanie. Maybe sebab dah beberapa weekends tak rehat-rehat santai kat rumah kot. Ayik ada hal je kan. So pada hari jumaat lepas, memang dah sangat exhausted, tak larat nak keluar makan kat luar. Tambahan pula Mr.Judge balik kerja lambat, so dia makan kat luar siap-siap. Tinggal berdua je dengan Humaira dan dapur yang kosong iteww... Apakah yang perlu di masak? Hermmmm tak nak laa makan nasi dengan kicap je kan.. Nanti sambil makan, sambil bergenang air mata pulak. Nanie selalu rasa sedih tau kalau makan lauk simple sangat..Rasa cam orang yang sangat susah pulak. (ni laa akibat mudah terpengaruh dengan drama tv sangat.. Macam dalam cerita Seindah Sakura tu.. :P)

So, dari ofis lagi dah start kerah otak pikir nak masak apa untuk dinner. Fikir punya fikir... Tinggg!!! Mentol menyala... So inilah hasilnya.... dengan menggunakan sumber yang terhad yang ada kat dapur tu... 

Simple menu. Tapi bervariasi :P



Sambal belacan. Stail ayam penyet punya sambal. Letak tomato and goreng dulu sebelom di blend.
Sayur kobis tumis air. Humaira suka sangat sebab dia ingat sup. Hehehe
Ikan terubok masin sarawak. Goreng dengan cili kering dan bawang besar. Resipi simple camni pun kena google dulu. :P
Sebelah tu kobis mentah dijadikan ulam.

Telur dadar. Untuk Humaira. sebiji ni dia sorang je habiskan.




Acar MIL bagi last week sebagai pelengkap rasa. Sedap acar ni. Rugi tak cuba awal-awal :)


So to all mommies and wives out there... There's no reason for not cooking okeh! Ceiwahhhh Poyo :P



October 12, 2012

Shaza Humaira at 2 Years Old

Sangat suka dengan minnie/mickey mouse

Dah boleh bercakap 2 patah perkataan
Nasi ayam, bubur ayam, kari ayam.. ( semua ayam???)

Sangat suka dengan Giant. Hari-hari ajak mommy and abah go to Giant.

Stop breastfeeding completely at her age of 1 year 10 months (because mommy pregnant lagi. Huhuhu)

Sangat excited makan ubat. Hari-hari akan berpura-pura demam or batuk sebab nak makan ubat.

Sangat liat nak bangun pagi.
Tapi tak meragam bila dikejutkan :)

Dah pandai pakai baju sendiri

Dah pandai pakai kasut sendiri

Hari-hari pergi sekolah taknak pakai selipar dah. Pakai kasut je.

Suka makan sup.

Suka makan sayur.

Suka makan!

Suka buku.

Takut lipas. ( Yes! ikut mommy)

Suka buli mommy sampai kadang-kadang mommy nangis.

Dari lahir mommy and abah cakap english tapi bila masuk sekolah habis cakap melayu je.

Dah pandai bagitau bila poo poo.

Belom free diapers lagi.

October 08, 2012

Shaza Humaira is Two!!!

Alhamdulillah.. Hari sabtu yang lepas (6/10/12) kami telah mengadakan birthday party secara kecil-kecilan untuk Humaira. Dah 2tahun ye anak dara mommy ni.. Muahhhh :)

Actually birthday Humaira is on 10/10/12 ni tapi since tarikh tu adalah jatuh pada hari Khamis, hari keje kan, so kami awalkan la sikit celebration dia. Nanti hari Khamis, cuma sediakan goodie bag and bagi kat taska je.. 

Ni kiranya 1st time jugak lah for us untuk buat makan-makan and jemput ramai orang ke rumah.. Nerves mak tauuu... Dah laaa rumah kecik je.. Barang2 pun tak banyak... Soooo untuk memastikan segalanya well organised dan taknak kelam kabut di last minit, selama seminggu jugak lah Nanie ke hulu ke hilir dengan buku nota. Hahahha... every single thing Nanie akan write down dalam buku.. siap buat jadual cam hari rabu malam buat ape, khamis malam buat ape... bangun pagi pukul berapa and buat apa...
Pastu tulis jugak pergi Giant beli apa, pergi Jusco beli apa, survey barang apa etc... Senarai tetamu pun di tulis supaya takde yang tertinggal (tapi ada gak yang tertinggal :( ) and also to make sure makanan yang disediakan adalah selari dengan jumlah jemputan... :P

Tema kali ni adalah Minnie mouse sebab Humaira sangat suka dengan tikus-tikus ni lately.. Hari-hari nak pakai baju minnie mouse. Jam, biskut, buku, patung semua kena minnie mouse. So we decided to do this theme as her 2nd birthday. Baju gaun yang Humaira pakai tu pun, Nanie tempah kat kedai. 1st time Humaira tengok kain tu, dia cakap "mouse". So maknanya matlamat sampai.. dia suka gaun tu sebab macam gaun minnie mouse :P

Antara menu yang dihidangkan adalah sate, nasi goreng cina, roti jala+kari ayam, kuih-muih dan spagetti. Nanie cuma masak spageti je... Nasi goreng cina and kari ayam my mil yang masak. Yang lain-lain tu tempah je. Mr.Judge tak bagi Nanie buat kerja berat-berat/banyak-banyak.. takpe laa... :)

Bekas tray untuk hidang semua pinjam MIL punya.. Hahaha.. sibaik tinggal dekat2 jugak kan... Tu laaa... rumah kitorang ni kan ada barang-barang yang basic je... So bila nak buat majlis camni, memang serba kekurangan lah.. :P


Cupcake sponsored by my biras. Serious sangat sedap!


Cutting cake session




Menu yang dihidangkan hari tu. Gambar ntah pape je kan.. Tapi nak gak tempek :P



Si Birthday Girl <3 td="td">



Mommy and abah yang lebih2 kan... :P



Simple Candy bar



Minnie mouse theme cake. Salah eja tu... Sepatutnya Shaza bukan syaza.. huhuhu



Punya laa kitorang sorok kek ni daripada budak ni sebelum majlis bermula sebab takut dia nak makan dulu :P



Alhamdulillah sekali lagi kerana segalanya berjalan dengan lancar. Takde kelam kabut :)

Terima kasih pada semua yang hadir dan jugak pada family yang member full support. Next time boleh buat lagi! Hehehhe



September 26, 2012

Bad Mommy Gone More Bad :(

Pagi tadi rasa teruk sangat. Taktau kenapa, I just couldn't help myself. Humaira dengan innocent nya main bedak compact Nanie and dia bagi jatuh. Habis berderai, sampai kosong casing bedak tu. And suddenly my anger level naik mendadak, Nanie terus capai yang part cermin then terus campak keluar bilik. Bersepai kaca. (pastu mommy jugak la yang kena vacuum balik lantai kan..:P) Nanie jentik dia sebab terlalu marah sangat. Humaira pun nangis.

Lepas dah siap-siap, Nanie mintak Mr.Judge yang hantarkan Humaira, while me.. drive keluar macam tu je.. Tak kiss Humaira dulu, and tak pergi dekat dia pun untuk salam. Nanie nampak dia nangis depan pintu but i just drove away like that.

Tiba-tiba dah half day ni, teringat balik kat dia, rasa kesian pulak.. Apa laa yang dia tengah fikir sekarang ni kan. Rasa bersalah sangat-sangat-sangat.

Nanti balik, tengah fikir lagi cara camna nak pujuk dia.. Huhuhuhu... I'm so sorry Humaira... :(



Semalam kitorang keluar berdua pergi Jusco, Nanie tanya la Humaira, "what you want to buy at Jusco?"
And dia jawab "shoes".. Hehehe comel je anak mommy ni tau.. Nanti bila dah  besar, kita g shopping sama-sama eh... :)



Kutu..??? OMG!!!

Hohoho... Dengar tajuk scary tak? Tak??? Aiyooo... Scary okeh...

Hari Jumaat lepas, bali kerja, amik Humaira, then pengasuh dia cakap Kat kepala Humaira ada telur kutu... Dia cari-cari, tak jumpa pulak kutunya... Hahhhh???!!! Mommy apa lagi, panik gilerrrr okeh.. Apanya tak panik, kalau mommy sendiri pun tak pernah ada kutu, tiba-tiba anak dara mommy yang sorang ni pulak boleh ada kutu... Apa nak buat ni?? Kena letak ubat ape?? Kat mana nak cari ubat kutu?? Malam ni mommy tido kena pakai tudung la eh? Kang  berjangkit pulak... Huarghhhhh Takut giler...
So pengasuh tu suruh laa belek-belek rambut Humaira kat rumah kot-kot ada kutu or ada lagi telur kutu. Ecece dengan muka konfiden nya mommy pun tanya la kat pengasuh tu,

"telur kutu yang warna putih tu eh?"
"Eh taklah".. Jawab si pengasuh..
"Dia kaler hitam berkilat, senang je nak nampak"

Hahahha see... telur kutu pun mommy tak kenal tau...  :P

So malam tu memang tak senang duduk laa mommy... Asyik kelebet rambut Humaira jelah kerjanya.. Banyak jugak laa telur kutu yang mommy jumpa.. (Asal kaler hitam berkilat je, semua mommy consider as telur kutu je..:P)
Ada laa dekat 20 biji telur jugak.. Haiyoooo... Dan malam tu jugak kitorang keluar pergi beli sikat kutu. Tapi tak pandai guna sangat... Rambut Humaira pun tak masuk celah-celah sikat tu, camna nak 'tangkap' kutu or telur dia kan... Huahuahua... Bad Mommy!

Tapi Alhamdulillah esoknya tu, mommy cari-cari lagi... and then time mandi, abah syampu banyak-banyak... Lepas tu dah takde dah... Legaaaa..... Phewww....

Macam ni la kan kalau hantar anak ke taska.. Bercampur ramai-ramai... Benda-benda yang berjangkit ni susah nak elak.





September 14, 2012

Fesyen Yang Lebih Sopan Dari Barat

Haaaa... Amacam tajuk? Actually Nanie takde idea nak letak tajuk yang macam mana. So hentam jelah ek.. :P

Sebenarnya, kita ni kan kadang-kadang teringin la jugak nak bergaya yang moden dan stylo mylo kan.. Tapi selalunya kalau tengok fesyen dari belah-belah barat atau non-muslim ni, banyak yang over sangat kan.. Mana laa sesuai dengan kita yang muslimah (yolah sangat tu :P) ni kan.. Tapi kan, memandangkan sekarang ni musim luruh kat belah-belah negara yang ada 4 seasons ni, so diorang ramai yang keluarkan fesyen-fesyen untuk musim luruh di mana Nanie tengok lebih sopan dan boleh laa kalau kita nak ikut pun.. Cuma kena adjust sikit-sikit jelah lagi kan..

Cuba tengok antara cadangan-cadangan fesyen untuk musim luruh ni.. :

Some great ideas!

Navy and Denim LOVE this look!

Casual


green n navy

fall-outfits

turquoise ♥
Macam style yang ni, boleh la tukar legging tu ke jeans.. So takde la ketat sangat kan.. :)


Amacam? Ok kan gaya-gaya macam ni.. Simple tapi stylo.. 

Semua gambar ni adalah sumber dari Pinterest

September 11, 2012

To All Husbands Out There: Love Your Wife


 

“Love her …when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her…when she “pushes” you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her…when she asks you to play with the kids. She did not “make” them on her own.

Love her…when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love her…when her cooking is bad. She tries.

Love her…when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her…when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she’s beautiful.

Love her…when she looks beautiful. She’s yours so appreciate her.

Love her…when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her…when she buys you gifts you don’t like. Smile and tell her it’s what you’ve always wanted.

Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change. 



Love her…when she cries for absolutely nothing. Don’t ask, tell her its going to be okay

Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love her…when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway

Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her…when she argues. She only wants to make things right for both

Love her…she is yours. You don’t need any other special reason!!!!

All this forms part of a Woman’s Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:

• Treat the women well.

• The best of you are those who are the best in the treatment of their wives.” (Sahih Bukhari)


Copy this from my fb.


September 09, 2012

Cerita Raya 2012 : Nak Jugak Cerita :P

Hohoho... Raya kan sebulan.. Orang lain dah basi dah cerita raya diorang, Nanie baru nak share.. Tak kira la kan... :P

Tema 2012: PINK :)


Raya tahun ni sangat penat! tapi best! hehe.. Tahun ni turn raya belah Mr.Judge dulu.. So.. Pagi raya tu biasa laa.. Balik Shah Alam dulu.. Breakfast kat rumah MIL. Makan ketupat dengan kari ayam dan juga kuah kacang sambal udang. Lain daripada yang lain kan menu diorang? Hehehe..

Lepas makan-makan, semua adik beradik dah berkumpul, bermula laa acara bermaaf-maafan. Dah salam-salam semua, lepas Zohor kitorang pun bersiap-siap, bertolak balik Muar. Kampung FIL. Kat Muar kitorang check in hotel Muar Traders je sebab full house kan rumah atok tu..

At Muar Traders Hotel

Haaa dah sampai pun time maghrib kan, so terus la ke hotel then siap-siap segarkan diri masing-masing, then pergi ke rumah mak sedara sebabnya ada special menu untuk kitorang. Beriani Gam Johor bersama Kambing.. Perghhh... Memang sedap tak hengat donia laa aitelyu... :) Lepas dah pekena beriani gam tu, kitorang di hidang pulak dengan kopi O Muar yang tradisional buatan orang kampung situ. Perghhh memang kaw habis... :P

Pastu bila dah penat, masing-masing balik ke hotel dan beradu.. Zzzzzz....

Keesokannya, pagi-pagi lepas sarapan kat hotel, terus check out dan pergi lepak di rumah atok bersama sanak saudara... Takde aktiviti pape pun... Lepak-lepak je... Bila dah petang, baru bertolak ke Melaka pulak. Rumah Mak Ngah a.k.a rumah peninggalan atok nenek MIL. Tapiiiii.. haaa ada tapi tu... Bila dah sampai Melaka, kitorang tak terus ke rumah Mak Ngah, tapi sebaliknya singgah di Umbai dulu. Pekena Ikan bakar se'round'. hehehe...

AT Hotel Lobby
Pastu baru pergi ke rumah Mak Ngah and lepas magrib terus shoot balik S.K. Betul-betul tengah malam baru sampai S.K.. Yelah highway agak jem jugak time tu..

Besok tu bangun pagi, siap-siap... Bermula laa satu lagi perjalanan yang agak jauh jugak  iaitu balik PENANG! Wehuuuuuuu.. yang ni ceq suka... hahaha....

Bila sampai Penang pun takde aktiviti pape pun masa 1st day tu.. Cuma bila 2nd day tu je, tiba-tiba adik ipar call cakap nak turun penang. Apekah??? Hehehe.. Alkisahnya kat Shah Alam ni, dia keseorang.. Hahaha apehal kan time raya lepak sorang-sorang kat rumah. So kitorang OK je.. Datang laa... ;p

Yang bestnya, bila ada tetamu ni, kena la layan sket kan.. Nanie pun apa lagi bukan main ajak Mr.Judge ke sana ke sini atas alasan nak bawak adik dia jalan-jalan.. Hahahah padahal diri sendiri yang teringin sangat nak pergi.. :P
Kat mana ni ye? Masa tengah tunggu train untuk naik ke Bukit Bendera kot.. Lupa :P


S kitorang pergi laa ke Penang Hill a.k.a Bukit Bendera.  Woooo Kereta kabel yang baru tu canggih nooo... Laju dah macam LRT dah :P
Lepas tu pergi ke Batu Feringghi dan jugak makan nasi kandaq Kapitan, Line Clear, Mee Udang Sungai Dua etc...

Batu Feringhi.



Hari Jumaat, barulah kitorang bertolak balik ke Shah Alam semula... Phewwww Sangat penat tapi best!


August 15, 2012

Humaira Di Taska Baru

Alhamdulillah... Hari ni genap seminggu Humaira pergi ke taska baru. So far nampak ok laa.. Dia pun macam rileks je.. Pagi-pagi pun semangat nak pergi skolah.. Siap galas beg sendiri dan tarik tangan Nanie said:

"Ma, Jommm.." ouhhh.... lega hati tengok perubahan ni... Harap-harap berkekalan lah ye Shaza Humaira... Dan Kak Ina yang Nanie mention before pun ada kat taska baru ni.. Lega hati bila dia yang jaga Humaira.. Dia rajin melayan budak.. Dan sekarang kalau Humaira berak masa nak balik, Kak Ina tu akan cuci dulu then baru boleh balik.. Kadang-kadang dia ikatkan rambut Humaira or pakaikan cekak. :)


Budak yang sangat berbaloi kalau bawak pergi buffet ramadhan.. Makan banyak giler....



Dah laa semua makan nak suap sendiri.. Sibaik tak tumpah banyak.. Good girl :)



Trying to make "peace".. Sempat lagi tu..



Love you Shaza Humaira... <3 br="br">