December 17, 2011

Shaza Humaira in Colors

November 17, 2011

Greyson Chance - Waiting Outside The Lines


A very good song to listen. I can see myself in this song....



You’ll never enjoy your life,
living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
how you gonna reach the top?

Rules and regulations,
force you to play it safe
Get rid of all the hesitation,
it’s time for you to seize the day

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

Try to have no regrets
even if it’s just tonight
How you gonnna walk ahead
if you keep living behind

Stuck in the same position,
you deserve so much more
There’s a whole world around us,
just waiting to be explored

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now, just let it go

The world will force you to smile
I’m here to help you notice the rainbow
Cause I know,
What’s in you is out there

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

I’m trying to be patient (I’m trying to be patient)
the first step is the hardest (the hardest)
I know you can make it,
go ahead and take it

I’m Waiting, waiting, just waiting I’m waiting
I’m waiting, waiting, just waiting
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines


You’ll never enjoy your life

Living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
How you gonna reach the top?

November 16, 2011

Checkup Checklist For 1 Year Old Baby

Hi all,

I got this checklist from Baby Center. Ok let's check it out how's Humaira so far... :)



Checkup checklist
You can prepare for your child's 12-month checkup by anticipating some of the questions the doctor is likely to ask, such as these:
  • Sleep: How much is your child sleeping at night and during naps? 
      10 hours for night and 1-2 hours napping twice a day


  • Eating: What kinds of solid food is your child eating? How's his appetite? Does he enjoy feeding himself finger foods?
      She has a very good appetite. Like to eat rice with chicken. Did not really like fish and also crunchy food (biscuits)


  • Teeth: How many teeth has your child cut?
     8. 4 for each side


  • Developmental skills: Is your child crawling well? Pulling up? Cruising or walking? Pointing? Making eye contact and responding to his name?
     Humaira now can walk well and stable. Yes she like pointing things and people, can make good eye contact and    
     response very well to he name.


  • Vision: Have you noticed frequent squinting or eye rubbing, or a tendency to hold toys and books close to his face? (Read about other signs of a vision problem.)
     No. She's holding books or other stuffs just normal like us.


    Yes


  • Speech: Does your child imitate sounds, babble, or say any words?
     Yes. And her 1st word is "abah baba ba ba" :)






So, tell me your baby's progress. Hope all of us have a healthy kids. :)

October 27, 2011

1st Birthday Celebration

Yea, it's late but better late than never right? :)

Hujung minggu yang lepas kami mengadakan majlis untuk menyambut birthday Humaira yang pertama.

Majlis yang sangat simple dan hanya dihadiri oleh kaum keluarga yang terdekat sahaja.

Menu nya adalah nasi lemak, ikan bakar dan kek. Kuih dan biskut yang lain pun ada la jugak.

Tapi.... malam tu si anak gadis ku iteww mood tak berapa ok. Dia tak meragam cuma nya masammm je muka dia. Mengantuk sebenarnya sebab siang tu dia tak tidur sangat. Tu laaa, mommy suruh tidur taknak...

Ok lah.. Enjoy the piccas... ��

October 13, 2011

Shaza Humaira: Truly Madly Deeply Love You


Memandangkan sekarang ni mood celebrate Humaira's 1st birthday, so most(all) entries this week will about her only..

Shaza Humaira, mommy dedicate this song especially for you... I will pray for your bright and successful future undertaking and also akhirat. Be a good Muslimah, obedient to Allah and Rasul, to abah and mommy.
Hopefully you can grow as a person who worth to be remember and being loved by everyone. Love you.

October 12, 2011

Shaza Humaira 1year Old...

Semalam, 11.10.11 adalah hari lahir shaza humaira yang pertama... anak mommy dah besar dah... dah pandai melawa jugak.. :)
semalam lepas maghrib bawa Humaira pergi Tesco, singgah Sinma kejap. Saja suka2 nak cari cekak rambut baru untuk dia... Wahhh anak mommy sekarang dah pandai nak melawa laa.. setiap kali pakaikan dia cekak/hairband mesti dia senyum2 dan tengok cermin sendiri. pastu toleh ke arah salesgirl, tunggu salesgirl tu cakap comel. hahaha.. pandai dia kan... bila orang puji dia comel bertambah2 happy la dia...  :)


Sabtu ni baru nak adakan sedikit majlis untuk sambut birthday Humaira.. :)

Happy Birthday my girl...

October 04, 2011

Marilah Menutup Aurat


Jangan MEMBERI ALASAN untuk TIDAK MENUTUP AURAT, dengan mengatakan PANAS, NAK BERGAYA, BIAR JARANG XPA, NAK SEKSI, NAK NMPK CANTIK,

Kerana bila MATI nanti, kita akan DIKAFANKAN sebanyak 5 HELAI KAIN KAFAN bagi WANITA, dan 3 HELAI KAIN KAFAN bagi LELAKI..

Sedangkan semasa MATI pun kita kena KAFAN dengan 5 HELAI KAIN KAFAN?? apatah lagi ketika kita hidup??

TUTUPLAH AURATMU SEBELUM AURATMU DI TUTUPKAN..

*RENUNG2 KAN DAN SELAMAT BERAMAL..-)

p/s: got it from my brother-in-law's facebook... sharing is caring kan? (^_^). Semoga kita bersama-sama dapat memperbaiki diri ke arah yang lebih baik...(nasihat untuk diri sendiri juga)

September 15, 2011

Cute Sticker

I saw this sticker sticked on one of the dutsbin at Educational Faculty, University Kebangsaan Malaysia.


September 13, 2011

Kalau dah gugurl tu....

Kalau dah pompuan tu, pompuan jugak kan :)

Humaira tengah nak pakai lipice... Pandai bukak sendiri pulak tu!

Humaira Demam

Pertama kali Humaira demam sejak dia lahir. Kali ni agak teruk jugak. Dia akan muntahkan apa saja yang masuk ke dalam perut. Even air kosong pun.
Sedih sangat tengok. Hinggakan Humaira sendiri seakan fobia untuk makan. Susu pun dia taknak minum. Bubur atau yang lain2 apatah lagi la kan... Tapi alhamdulillah anak mommy ni betul2 good girl tau! Air kosong dan ubat tak ditolaknya. Dia akan habiskan ubat yang disuap tanpa banyak songeh seolah-olah faham bahawa dia perlu makan ubat untuk cepat sembuh. Good girl :)

September 09, 2011

Kaulah Segalanya


Tengah2 buatkerja, tiba2 playlist youtube memainkan lagu ni.. Terus mood jiwang datang.. hehe...

So for you my lovely Judge dearie, i dedicate this song for you... Enjoy.... :D



Hihihi... Apa pun tarak... :P

Ye o o je kan nak buat macam2 sempena hari raya hari tu... buat list bukanmain panjang lagi kan... Hikss... Sekali tengok lah apa yang berjaya dibuat... 

Hmmmm....

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

IMG00994-20110830-1057

Ye… hanya baju kurung untuk budak tecik ni saja yang terbuat.. hehe

**************************************************************************************************************************

 

Dan ini adalah gambar2 yang sempat di ambil ketika raya hari tu….

DSCN1215

DSCN1197

DSCN1218

 

DSCN1226

August 26, 2011

List for Hari Raya

Hehehe.. saje laa nak buat list... Berikut adalah senarai2 aktiviti yang dok berangan nak buat untuk hari raya kali ni.. Al-maklum laa... last year raya tak balik penang langsung.. Dan kali ni bukan setakat dapat balik penang je, tapi akan berkumpul semua adik beradik. Wallah!

OK jom kita tengok apa senarai yang telah dibuat itewww... :D

Nak buat :-
macaron
_DSC0015
resipi dari sini


apam polka dot

comel je kan apam pokla dot dot dot ni...
resipi ambil dari sini nanti




cupcake

okey, ni adalah cupcake masa hantaran Judges bertunang ye.. hehe


biskut aiskrim

comel kan biskut ni. sekali tengok terus tertawan dan nak buat biskut ni raya nanti.salin resipi dari sini





red velvet cake
Red-velvet-cake-cream-cheese-frosting1
resipi dari sini 


dan...

yang paling penting sekali.....
:
:
:
:
baju kurung untuk si tecik nih.. kena jahit sendiri tau sebab tak dapat cari buju kurung size dia  warna peach.


Acecece... ye ye je kan buat list... kunun2 sangat rajin dan banyak masa terluang la tuh... well.... kita tengok jelah nanti samada terbuat ke tak semua2 nih.. hehe...







August 23, 2011

Duhai suami, isterimu bukan hamba.


Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam Ramadhan buat semua.

Duhai suami,

Apabila suami mengijabkabulkan pernikahan, sudah terbeban pada bahunya suatu tanggungjawab yang tidak boleh diabaikan sehingga akhir hayat. Dalam Islam perkara itu dianggap sebagai hak isteri. Perlu dijelaskan di sini, apabila dikatakan hak isteri, isteri ada hak menuntut apabila tidak diberi oleh suami. Isteri juga ada hak melarang jika suami melanggarnya. Semua ini terpakai selagi isteri itu tidak melakukan nusyuz. 

Rasulullah bersabda dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah yang bermaksud: “Apakah hak isteri yang wajib dijaga oleh suami? Baginda bersabda: Memberi nafkah kepada isteri; belanja dapur, pakaian dan rumah, jangan memukul muka isteri tetapi mendidik isteri dengan baik, dan tidak menghina isteri dan tidak meninggalnya bersendirian kecuali dalam rumah.” 

Terdapat tiga hak isteri yang wajib dijaga oleh suami, namun kebanyakan suami cuai dalam hal ini. Kesan daripada kecuaian itulah, berlakunya ketidak sempurnaan rumah tangga yang dibina itu. Perhatikan tiga perkara itu dengan baik: 

1. Memberi nafkah kepada isteri; belanja dapur, pakaian dan rumah. Sama ada isteri itu kaya atau tidak, suami wajib memberi nafkah kepadanya kecuali isteri dengan rela hati tidak mahu menyusahkan suaminya. Nafkah yang perlu diberi ialah soal makan dan minum seharian. Tuntutan lain daripada makan dan minum bukanlah nafkah yang wajib ditunaikan, namun kalau suami boleh memberinya itulah pahala besar yang bakal diterimanya kelak. Nafkah yang kedua ialah pakaian.Pakaian bukan keperluan setiap hari. Tetapi kalau dia perlu maka wajib dipertimbangkan dengan segera. Tuntutan selain dari kategori pakaian tidak wajib ditunaikan. Nafkah yang ketiga ialah menyediakan tempat tinggal. Suami wajib menyediakan rumah untuk penginapan sama ada rumah sendiri atau dengan menyewa. Tuntutan lain daripada rumah tidak wajib ditunaikan kerana ia tidak termasuk dalam kategori nafkah. 

2. Jangan memukul muka isteri tetapi mendidik isteri dengan baik.Suami dilarang memukul isteri atas niat mendera. Maka memukul isteri pada bahagian muka termasuk dalam kategori mendera. Hal ini kerana muka terlalu sensitif kulitnya, mudah lebam dan tercalar. Tetapi memukul bahagian lain dibenarkan dengan syarat tidak atas tujuan mendera. Islam membenarkan suami memukul isteri dengan niat mendidik. Mungkin dengan pukulan itu dia sedar akan kesalahannya lalu bertaubat. 

3. Tidak menghina isteri dan tidak meninggalnya bersendirian kecuali dalam rumah. Hak ketiga ini jarang disedari oleh suami mahupun isteri. Maka setiap detik perbualan mereka terungkap kata-kata menghina. Akhirnya mereka bergaduh hingga membawa kepada perceraian. Suka disebut di sini, suami tidak boleh menghina isteri ketika mereka berduaan, apatah lagi kalau di hadapan orang laintermasuk anak-anaknya sendiri. Jadi, janganlah kerana tidak pandai masak, isteri dihina, janganlah kerana isteri tidak pandai dalam sesuatu urusan, dihina isteri. Seterusnya yang paling penting ialah tidak meninggalkan isteri bersendirian kecuali di dalam rumah. Maknanya kalau pasangan itu keluar ke bandar, lalu dia tinggalkan isterinya di situ dalam keadaan marah. Sedangkan dia balik atau ke mana-mana destinasi. Perbuatan itu adalah salah di sisi Islam. Islam menyediakan peraturan itu adalah untuk menjaga keselamatan isteri zahir dan batin. Percayalah jika semua suami dapat lakukan yang terbaik seperti di atas, pasti tidak berlaku pergaduhan dan penceraian. 

Artikel ni di ambil dari blog KakChik. Semoga kita sama-sama memperoleh manfaat dari artikel yang dikongsikan ini.

August 15, 2011

Humaira Jatuh Katil :(

Setelah 10 bulan mommy and abah berhati-hati menjaga Humaira, malam ni, pada usia 10 bulan 4 hari, buat pertama kalinya Humaira jatuh katil. Jatuh secara menjunam dan menyebabkan kepalanya yang mencecah lantai dulu. Huaaaaa.... I'm so sorry baby. Mommy tak sempat nak sambut Humaira masa jatuh tu. Cian Humaira nangis2 sampai tertido. Harap-harap takde apa-apa yang serius berlaku.

Once again, I'm so sorry baby.... :(

August 09, 2011

Dinner at Mohd Chan Abdullah, Chinese Muslim Restaurant

Hehehe sebenarnya dah lama kitorang pergi makan kat restaurant ni. Beberapa minggu yang lepas. Tapi baru sekarang nak masukkan dalam blog.. Hehehe..

Ni adalah antara menu2 yang dipesan. Ermm actually ada banyak lagi macam ikan masak sweet sour, sayur dll.. Cuma yang di bawah ni agak jarang di makan so excited la nak share.. Enjoy!


IMG00856-20110715-2140
Dim sum

IMG00860-20110715-2154
Shark fin soup

IMG00859-20110715-2154
Yam ring kong poh seafood
(keladi masak ape ntah..)

IMG00858-20110715-2142
Anak abah.. Hehehe


IMG00857-20110715-2140
Cak!!!

After all, best makan kat sini sebab service dia cepat. sup sirip ikan yu tu sedap. (yes i know it is bad to eat something from extinction animals..)

Restaurant ni terletak di Seksyen 15, Shah Alam. Sederet dengan Ambank.

August 08, 2011

Gotcha!!!

Tengok la Humaira bila jumpa bag atau handbag… Ni adalah salah satu barang favourite dia… Pantang jumpa.. Haishhh… Gugurl betul kan.. Smile

 

IMG00921-20110808-0807

IMG00741-20110606-1913

IMG00844-20110713-1903

IMG00845-20110713-1904

August 05, 2011








A woman should know..
how to look like a girl,
how to act like a lady,
how to think like a man...








July 31, 2011

"No choice, you have to stop"

Wuaaaa.. Itulah ayat pertama yang keluar dari mulut Dr Sujatha, pakar bedah KPJ Selangor semasa buat follow up semalam. Masuk je bilik Dr, terus dia tanya macam mana progress? Still sakit atau dah baik. Then bila saya cakap yang B saya masih sakit lagi, Dr terus suruh baring sebab dia check. Bila dia tengok luka yangmerah dan agak besar tu, terus Dr cakap kena stop kalau tak, takkan sembuh. Sob!

Dr Sujatha siap nak bagi ubat untuk stopkan susu lagi tapi saya cakap baby taknak susu botol kalau saya ada. Then saya tanya Dr, kalau bagi stop sebelah je boleh? Belah yang tak sakit ni biarkan.. Hehe..
Then kalau macam tu, Dr cakap make sure bagi baby hisap sebelah je. Belah yang sakit ni kkena perah, jangan bagi baby hisap lagi dah.. Huaaa... Sob!

Macam mana ni, Humaira kecik lagi.. Baru nak masuk 10 bulan. Dan Humaira kalau nak tidur mesti nak ngempeng. Kalau tak ngempeng jangan harap la dia boleh tidur. Gelisah semacam je last2 nangis. Cian Humaira.. Sob!

:
:
:
:
:
:
:
:
SOB!
:
:
:
:
:
SOB!
:
:
:
:
:
SOB sangat-sangat!!!!

July 18, 2011

Follow up at KPJ Selangor

Ok, rentetan daripada entri sebelum ni, setelah rasa sakit masih berlarutan, saya pun sekali lagi (ehemm sebenarnya untuk kesekian kalinya :P) pergilah menemui Doktor kesayangan saya di Poliklinik Gomez di Street Mall, Cyberjaya. Dr Vasuki yang sangat baik hati dan penyayang orangnya.. Hehehe...

Masuk je dalam bilik doktor, terus cakap, "Doktor, I still in pain laa.."
Then doktor pun terus je cakap, "Ok then you go see specialist la.. I'll write a letter.. which hospital you wanna go?" Eceiwaahh... Just name it! Hehehe

Since tinggal pun di Shah Alam, so saya cakap pergi KPJ Selangor jelah kan.. Dan memang Dr Vasuki pun ada kenalan kat situ dalam hal ni. Doktor pun ada network tau! :)

So pada hari rabu baru ni pergi lah ke KPJ dan bertemu lah dengan Dr Sujatha..(eh of course la buat appointment dulu.hehehe)
Dr Sujatha ni pun baik orangnya.. Sama geng la dengan Dr Vasuki tu.. So Dr Sujatha suruh baring atas katil dia nak check B saya dulu.. Kena bukak semua baju OK! >*_*<
Dia nak check samada ada lump ataupun tak. Alhamdulillah takde... Kemudian Dr hantar plak pergi ke unit ultrasound untuk scan B saya nih.  

IMG00842-20110713-1137
Mesin ultrasound

Tak sangka plak mesin ultrasound tu sama yang macam kita dok scan baby dulu tu.. hehe.. banyak rupanya kegunaan mesin ni ye.. Cheq baru tau nih :D 
Mula-mula masuk bilik scan ni, nurse suruh tanggalkan semua baju. Ok la, saya pun tanggal jelah.. Yelah tadi dengan Dr Sajutha pun dah biasa kan.. Sekali tunggu doktor untuk scan ni punya la lama.. (tu yang sempat snap gambar tu.... Ngeeee...) Tunggu punya tunggu sekali yang masuk doktor lelaki la... Adoiiiiii..... malu la camni. Tapi saya nampak la doktor lelaki ni baik orang nya. Sebelum nak mulakan scan pun, dia mintak izin dulu dan sepanjang proses scan tu, dia cuma pandang pada monitor mesin ultrasound tu je. Ok la kan.. Huhuhu...

IMG00855-20110714-2119
Cantik kan pil ni.. kaler purple lagi.. Smile

Ehemm.. walaupun sakit sampai berguling-guling, makan tetap tidak dilupakan. Sementara tunggu giliran untuk scan ultrasound tu, sempat la menyelitkan diri ke cafe KPJ. Seriously, sedap la makanan kat cafe ni. Yelah kan, selalunya kalau makanan kat hospital kan kurang kesedapannya kan.. Makan untuk kesihatan katakan.. :) 

IMG00840-20110713-1104
Kueteaw goreng ni sedap tau!