September 01, 2010

Our Little Backyard part II


Okey.. today i'm gonna continue mem'publish'kan piccas from our backyard yang tak seberapa nih...:)


Kacang Panjang / Long Bean
pokok kacang panjang ni tersangat lah subur.. jenuh kami memetik kacang panjang setiap minggu.. sampaikan kami jadi supplier tetap pada mil dan penah skali hubby bawak pegi opis dia.. tapi sekarang pokok ni teruk di serang semut kecik-kecik sampai hampir-hampir pupus pokok ni.. tapi takpe.. hubby dah pun ambik biji benih nya dan dah semai yang baru pun.. :)

Tomato
haaa.... ni laaa satu-satunya pokok yang mempunyai semangat juang yang sangat tinggi.. walaupun hidupnya ibarat nyawa-nyawa ikan, tapi pokok ni 'sorang-sorang dia' berusaha jugak untuk hidup dah nilah satu-satunya buah yang dihasilkan oleh pokok ni... jadi laa kan.. merasa jugak kami.. :)

Cili / Chili
pokok cili ni pada mulanya hidup subur.. tapi one time tu, teruk diserang oleh serangga perosak (tak tau serangga apa sebab tak dapat dikesan) sampai tinggal batang je.. habis daun dikerjakan serangga perosak tu.. Alhamdulillah lepas dibuang semua rumput dan di sembur racun.. kini pokok cili ni kembali hidup subur.. siang tadi tengok dah berbunga... :)

Serai / Lemon Grass
pokok serai ni baru je tanam.. so ada sebatang je baru.. tapi nampak cam ada harapan je untuk pokok ni hidup dengan subur.. :)



Labu / Pumpkin
Pumpkin ni pulak, saja2 campak je biji benih dia.. skali dia hidup plak.. :)


No comments: