September 21, 2010

Tanda-tanda Hendak Bersalin

Apakah Tanda-tanda Awal Hendak Bersalin?

Saya sekarang sedang hamil 38 minggu.. Kira anytime lah ni boleh bersalin.. :) Namun saya mengalami sedikit masalah dalam menentukan samada sakit2 yang saya alami sekarang ni adalah petanda yang sebenar untuk bersalin atau hanya 'false alarm' sahaja. Dan saya pasti ramai ibu-ibu mengandung di luar sana terutamanya yang 1st time mengalami masalah yang sama dengan saya dalam mengenalpasti tanda2 awal bahawa mereka akan bersalin/melahirkan anak.

Berdasarkan pembacaan saya dalam banyak forum2 discussion dan juga artikel2 di internet, saya menyenaraikan beberapa petanda yang boleh dijadikan rujukan para ibu2 yang akan bersalin agar sedikit sebanyak dapat menyiapkan diri untuk menghadapi saat kelahiran.

Kontraksi/Contraction
Kontraksi adalah salah satu tanda awal yang menunjukkan bahawa si ibu sudah sampai masanya untuk bersalin. Namun, ramai dikalangan bakal ibu merasa confuse samada kontraksi yang mereka alami itu adalah kontraksi sebenar atau 'false alarm' atau Braxton Hikcs. Untuk lebih pasti samada kontraksi yang dirasakan itu adalah kontraksi sebenar ataupun Braxton Hicks, para ibu dicadangkan perhatikan masa dan tempoh kontraksi itu berlaku. Kontraksi yang sebenar akan berlaku secara konsisten tempohnya dan akan menjadi semakin kerap. Contohnya, pada peringkat permulaan, kontraksi akan berlaku setiap 10 minit sekali dan akan menjadi 7 minit sekali dan hinggalah 5 minit sekali dalam tempoh sejam. Selalunya setiap kali berlakunya kontraksi ini, ia akan berlaku selama 30-40 saat. Sekiranya perkara ini berlaku, segeralah pergi ke hospital dan dapatkan pemeriksaan dengan doktor anda.


Sakit Belakang
Sakit belakang juga adalah salah satu tanda bahawa saat kelahiran sudah semakin hampir. Namun, tanda ini juga boleh menjadi keraguan di kalangan para ibu kerana terdapat sesetengah ibu hamil yang merasa sakit belakang sejak awal kandungan atau bermula ketika perut semakin membesar. Ramai yang mengatakan bahawa sakit belakang saat hendak bersalin adalah seperti sakit ketika hendak period atau datang bulan, tetapi bagaimana pula kalau seseorang itu tidak pernah mengalami sakit pinggang ketika hendak period dulu? Sudah tentu akan menjadi masalah kan? Mengikut apa yang saya baca dalam banyak artikel atau forum2, para ibu yang sudah berpengalaman mengatakan sakit pinggang ni sakit sangat2 sampai rasa nak putus pinggang.. hmm.. tunggu jelah sampai rasa pinggang ni sakit sampai macam nak terputus.. :)


Pecah ketuban
Haaa... yang ni kalau berlaku, paling senang nak tahu bahawa kita dah semakin hampir nak bersalin. Namun, dalam banyak kes, ada yang tidak mengalami pecah air ketuban walaupun sehingga bukaan mereka dah sampai 5/6cm.. ada yang ketuban mereka dipecahkan oleh doctor. So, pada pendapat saya, kalau ada yang dah mengalami sakit perut atau sakit pinggang tapi xde air yang keluar lagi, pegi jelah jumpa doctor.. jangan tunggu sampai air ketuban pecah sebab mana tau memang takkan pecah ke kan..

Keluar Darah
Haaa... yang ni pun kalau berlaku, akan memudahkan bakal ibu untuk mengenalpasti tanda-tanda kelahiran. Selalunya darah akan keluar bersama cecair/lendir yang pekat. Kalau ada tanda ini, segeralah berjumpa dengan doctor. Orang kata kalau tanda keluar darah dulu, akan lebih sakit untuk bersalin berbanding kelaur air ketuban.. betulkah??? hmmm...

Pembukaan pintu rahim
Yang ni, hanya doctor/bidan/nurse je yang boleh check.. mereka akan memasukkan jari ke dalam faraj kita dan dari situ akan ditentukan dah berapa cm bukaan pintu rahim kita.. huhu.. dengar kata sakit sangat masa diseluk ni.. takuttt...

Oklah, kepada bakal-bakal ibu, saya mendoakan semoga semuanya selamat melahirkan bayi yang comel dan sihat.. insyaAllah...

September 13, 2010

My Cooks

Okkey... as promised (yeahhh i know i delayed for this entry for quite longggg time... huhu...) here is the piccas for iftar menu that i cooked last few weeks..


Sotong masak kari



Udang Bakar


Sayur goreng sos tiram


p/s: sorry for the pics quality as this pictures taken by using handphone...

September 01, 2010

Our Little Backyard part II


Okey.. today i'm gonna continue mem'publish'kan piccas from our backyard yang tak seberapa nih...:)


Kacang Panjang / Long Bean
pokok kacang panjang ni tersangat lah subur.. jenuh kami memetik kacang panjang setiap minggu.. sampaikan kami jadi supplier tetap pada mil dan penah skali hubby bawak pegi opis dia.. tapi sekarang pokok ni teruk di serang semut kecik-kecik sampai hampir-hampir pupus pokok ni.. tapi takpe.. hubby dah pun ambik biji benih nya dan dah semai yang baru pun.. :)

Tomato
haaa.... ni laaa satu-satunya pokok yang mempunyai semangat juang yang sangat tinggi.. walaupun hidupnya ibarat nyawa-nyawa ikan, tapi pokok ni 'sorang-sorang dia' berusaha jugak untuk hidup dah nilah satu-satunya buah yang dihasilkan oleh pokok ni... jadi laa kan.. merasa jugak kami.. :)

Cili / Chili
pokok cili ni pada mulanya hidup subur.. tapi one time tu, teruk diserang oleh serangga perosak (tak tau serangga apa sebab tak dapat dikesan) sampai tinggal batang je.. habis daun dikerjakan serangga perosak tu.. Alhamdulillah lepas dibuang semua rumput dan di sembur racun.. kini pokok cili ni kembali hidup subur.. siang tadi tengok dah berbunga... :)

Serai / Lemon Grass
pokok serai ni baru je tanam.. so ada sebatang je baru.. tapi nampak cam ada harapan je untuk pokok ni hidup dengan subur.. :)



Labu / Pumpkin
Pumpkin ni pulak, saja2 campak je biji benih dia.. skali dia hidup plak.. :)


August 30, 2010

Iftar Ramadhan 2010

Alhamdulillah.. I'm so happy tonight. although this is our 2nd Ramadhan as husband and wife, but can say that this year is our 1st time we stay separately with parents. As a wife, my routine for every morning is wake up at 5am and prepare the food for our sahur.. Mr Judge??? still zzzz.. hehe..

Yesterday, i'd decided to prepare our iftar by myself.. after work, i'm rushing drove back to home and take out all the ingredients from freezer and start my cooking.. I made sotong goreng kari (credit to mat gebu), udang bakar and sayur campur goreng sos tiram.

And for all this things, what makes me soooooo happy and worth my effort is, when I saw Mr Judge add his rice and not enuff with that, he even ate my udang bakar on its own.. Owhhhh... and know what he said after finish eating?
"puas hati berbuka hari ni.. menepati seleranya.." Wuaaa... rasa hilang segala penat lelah hari ni... :)
*ni yang buat my semangat berkobar-kobar untuk memasak lagi nih.. :)

Oh yaa.. i'd snapped my cooking pictures... I'll upload the pictures later coz still in camera...

Our Little Backyard part I

Salam Ramadhan to all Muslims...

Alhamdulillah.. today dah 20hari kita berpuasa.. it means that starting tonite we are entering '10 malam terakhir Ramadhan'. Semoga kita dapat meningkatkan lagi amalan-amalan kita di saat-saat akhir ini.

hmm.. last weekend baru laa sempat snap pictures pokok-pokok yang di tanam kat belakang umah... Alhamdulillah so far our plants grows healthy and greeny.. so.. enjoy the piccas... :)


Pokok Kari / Curry Tree


Pokok Bendi / Lady's Finger


Pokok Kesum / Vietnamese Mint Laves


Pokok Kunyit / Turmeric Tree

August 10, 2010

Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak



Daripada Abu Hurairah r.a : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: "Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan." -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

Oleh itu marilah bersama-sama kita meningkatkan amal ibadat kita di bulan yang mulia ini.

Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk memohon maaf kepada semua teman-teman dan insan-insan yang disayangi.

Semoga Allah s.w.t melimpahkan rahmatNya kepada kita semua di bulan mulia ini. InsyaAllah..

June 25, 2010

I'M 6 1/2 MONTH PREGNANT!!!

hehe.. saje wat title mcm tu.. i'm so happy with my pregnancy.. to get to feel the baby kicking make me feel so alive and happy.. until now we still cant confirm the gender of our baby.. we went to clinic last month juz to scan the gender but the doc can't confirm it because baby only showed it's 'egg' but can't see clearly the 'bird'.. so it can be a girl and maybe a boy.. so, this weekend we're going to do a scanning again, n this time we gonna do a 4D scan.. hope can see clearly the gender.. bukan apa, bila dah tau gender baby, senang sket nk shopping.. hehe..

For 1st baby ni, me n my hubby xkisah sangat gurl or boy.. as long as baby sihat n sempurna sifatnya, Alhamdulillah.. xsabarnya nk jumpa baby nanti..

BABY.. Mommy juz want u to know that i really really really love you.. you are my strength to face any obstacles in my life.. Baby hang on in there ok.. be strong and insyaAllah we'll see you soon.. very soon.. :)

May 04, 2010

Ku Mohon

Ku Mohon by Sheila Majid

Setiap hari kumohon
Agar Kau sentiasa
Memberiku ketenangan dalam hati... kekuatan
Menempuh segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya ertinya
Engkau beriku harapan
Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dengan tenang

Dengan merasa kesyukuran
Ku doa Kau selalu
Mengawasai gerak-geriku
Berkatilah ku penuh rahmat dari Mu

( korus )
Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadamu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu... Ooh...
Kuatkanlah
Cekalkanlah diriku

( ulang korus )

Curahkanlah nikmat Mu pada hidupku